Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mélyponton (2010. április 23)

2010.04.23

Számos nehézségen át kell mennünk életünkben, az akadályoknak se szeri, se száma. Én is voltam már vesztes, estem gödörbe, néha úgy gondolom, legalább annyiszor, ahány csillag van az égen. De olyan zuhanásban még nem volt részem, amilyenben most.
Néhány éve reményektől, csodáktól duzzadt a lelkem, hittem abban, hogy lezárulnak a vándorlásaim, s végre otthonra találok. Sok-sok ember, barát segítségével sikerült megvásárolnom a kuckómat, amelybe az utcai lámpa fénye úgy simult a falra esténként, mintha álmomat őrizné. Mertem álmokat szövögetni, annak ellenére, hogy törött lábbal, fájdalmak közt feküdtem.
De valahogy valami romlani kezdett és illúziókból épült fel az a létra, melybe kapaszkodni próbáltam.
Öt év telt el azóta. Hova jutottam ezalatt? Teljesen világossá vált, hogy a kuckóm soha nem lehet a tulajdonom. Pedig hatalmas összeget fektettem bele.
A teljes megvilágosodás akkor ért el, amikor csütörtök reggel megcsörrent a telefon. A kuckóm vevőinek az ügyvédje hívott. Föltett néhány kérdést, igen emberségesen, amit annak rendje s módja szerint megválaszoltam. Kisvártatva kopogtak az ajtón. A vevők toppantak be. Megtudtam tőlük, hogy jogilag semmim sincs, a kuckóm sem az enyém, hanem az alapítványé, így tehát el sem adhatom. A hatályos jogszabályok szerint senki se szerezhet tulajdonjogot olyan telekre épült ingatlanhoz, amelynek hivatalos építtetője és telektulajdonosa egyazon személy, csoport vagy alapítvány. De erről már írtam.
A lényeg az, hogy semmim sincs.
A vevők megpróbáltak beszélni a vezetőnővel, aki tárgyalásra sietett, ezért egy-két mondattal lerázta őket. Megfigyeltem, ha kényes kérdés kerül elé, biztos, megbeszélésre rohan.
A vevők a kaotikus helyzet miatt egyelőre elálltak a vételtől érthetően.
Ez aztán az igazi zsákutca. Semmilyen irányba nem lehet lépni.
Gondolom, nem kell ecsetelnem, mit éreztem. A szívem a torkomban dübörgött, a mellkasomat szorítás kínozta, azt hittem, összeroppanok. Egész nap sírás gyötört, de nem ejthetek könnyítő könnyeket, mert begyulladhat újra a szemem. Na, és a lencsék benne, nem hiszem, hogy tapsikolnának örömükben, ha potyognának azok a renitensek, amelyek kémiai összetétele KO.
Tudom, több is veszett Mohácsnál, mégis, a hírtől egycsapásra a gödör fenekére kerültem.
Délután csak bámultam, és pörögtek a fejemben az átverős emlékek, amelyekből egyszerűen nem tanulok. Naivan hiszek az "egészséges" emberekben, pedig általánosítás nélkül (tisztelet a kivételnek) hazugnak tartom őket.
A házban a fiúk végtelenül őszínték, segítőkészek, figyelmesek. Tanulni lehetne tőlük. Oda jutottam, hogy un. egészségesekhez nem is szívesen szólok. Ha a plázában van dolgom, mondjuk egy vásárlás erejéig, döbbenten tapasztalom, hogy a lengő ajtót senki se tartja meg amíg átsurranok rajta, pedig az csak pár másodperc. Továbbá, ha rendezvényre megyek, simán elém állnak, körülvesznek, és az égvilágon semmit se látok. Porszem vagyok köztük. Ott tartok, hogy már nem tudok elfogadni, vagy ha mégis, gyötör a lelkiismeret.
De visszakanyarodva a nagy átveréshez, tudom, hogy bármi áron újra talpra kell állnom. A rövidzárlat után is szeretnék verseket, novellákat írni, sőt efelé orientálódni. Talán vélhetem kárpótlásnak, hogy egyre több irodalmi honlapra hívnak. Ténylegesen ott nyugszik meg a lelkem.
A Zseblogos oldalam mindemellett megmarad, csak kissé átalakítom. Egyre kevésbé kívánok magamról mesélni, mert túl szövevényesek a napjaim. Legyen inkább itt is az irodalomé a főszerep.
Az írás alázat és hatalom egyben. Boldoggá tesz, hogy a lencsékkel látok! és "papírra" vethetem, amit szeretnék.
A tragikomikus napokon csak a katonasorba rendeződő betűk nyújtanak örömöt.
No, és hát ugye, a mosolygós Venyige

2010. április 23.

"-----------------------------------------------------------------------"

Mai

Kép

Jó az Úr mindenki iránt, és könyörületes minden teremtményéhez!

 

 (Zsolt. 145:9) 

Tegnapi

KépJótevőm és oltalmazóm, mentőváram és szabadítóm, pajzsom és az,akiben bízom nékem.

 

(zsolt. 144:2.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.